Fotografera havet som ett proffs

Många naturfotografer specialiserar sig på havet. Klippor, vågor och solen som glittrar i vattnet kopplas samman med många svenskars bästa semesterminnen, så inte undra på att havsbilder är ett omtyckt motiv. Men hur gör man för att fotografera havet som ett proffs?

Reka i förväg
För att slippa bära omkring på all fotoutrustning och förlora tid i det vackra morgonljuset kan det vara värt att reka på fotoplatsen i förväg. Att man går till platsen och tar sig tid att studera:

  • Var kommer morgonljuset ifrån? Vilken plats blir upplyst först och vilka kommer förbli i skugga till senare på dagen.
  • Var finns en vacker förgrund? Något som träffas av morgonljuset och kan bli till ett blickfång hos betraktaren? Det kan exempelvis vara en klippa med vackert mönster eller en upphöjd sten i vattnet där fåglar ofta landar.

Ta med stativet och lek med slutartiden
Ett stativ kan ibland känns lite tungt och otympligt att bära omkring på, men den som rekat i förväg kan gå närmaste vägen till den tilltänkta platsen. Det gäller att vara ute i god tid, gärna före soluppgång, så man inte missar de där magiska bilderna av solens första strålar i vattnet. Lek med slutartiden, och låt gärna testa både 1, 2 och 3 sekunder. Tar man bilden när en våg kommer in och byggs upp mot stranden, får man ett mjukt, böljande och skummande resultat när kameran fångar det ögonblick det tar för vågen att nå land.

Fjärrutlösare ger bättre skärpa
Genom att använda sig av en fjärrutlösare kan man tajma vågorna samtidigt som man slipper den minimala rörelseoskärpa som uppstår genom att trycka direkt på kameran.

Vad händer sen?
När du väl har fotat dina fina bilder är när det roliga börjar. Idag finns det massor med roliga saker man kan göra. Om du har företag finns det massor med fina företagspresenter.